Alle blogs,  Ontwikkeling,  Praktische informatie,  Tips

Puberteit, 4 factoren die hierop van invloed zijn

5 minuten leestijd
puberteit

De puberteit is een tijd van snelle veranderingen. Het is de “perfecte storm” door de gelijktijdige en plotselinge toename van “hormonale veranderingen, neurale veranderingen, sociale veranderingen en de druk van het leven”. Voeg daar persoonlijkheidsveranderingen aan toe en je hebt het hele plaatje compleet.


De puberteit, 4 factoren waarop deze je persoonlijkheid en kijk op dingen vormt

De puberteit is een tijd waarin de caleidoscoop van de persoonlijkheid door elkaar wordt geschud en het is van groot belang waar de stukjes terechtkomen. Langetermijnstudies tonen aan dat de eigenschappen die in onze tienerjaren naar voren komen, een breed scala aan resultaten in het leven kunnen voorspellen.

Voordat ze hun puberteit ingingen, hadden kinderen een consistente manier van voelen, denken en handelen. Toch kan deze stabiliteit plotseling veranderen bij de overgang van kindertijd naar volwassenheid, omdat tieners kunnen worstelen met hormonale schommelingen, academische verwachtingen en neurale veranderingen.

Tijdens de puberteit worden vaak belangrijke eigenschappen, zienswijzen en eigenwaardekwesties gevormd, die iemands mindset op latere leeftijd kunnen beïnvloeden. Hier zijn vier factoren waarop de puberteit je persoonlijkheid en kijk op dingen vormen.

Ach, ze zijn zo aandoenlijk en leuk, die pubers. En tegelijkertijd kun je ze als ouder hoogstwaarschijnlijk regelmatig wel achter het behang plakken. Chagrijnig, onbereikbaar, van heel boos naar hyper, lamlendig, brutaal of supermelig. Soms heel groot en dan weer heel klein. Bij een beetje puber komt alles voorbij. Aan ons de taak om die wispelturige puber goed te begeleiden, te begrijpen en ermee in contact te blijven. Met de puberteit begint het losmaken én loslaten. En juist dan heeft die uithuizige, dwarse puber je meer dan ooit nodig; jouw sturing, hulp, meedenken en steun. 

1. Keuzes voor vriendschap tijdens de puberteit

Tijdens de puberteit vindt er een sociale en psychologische verschuiving in de hersenen plaats wanneer iemand van kind naar tiener gaat. Als jongeren bijvoorbeeld snakken naar onafhankelijkheid, weg van hun ouders, kunnen ze afhankelijker worden van hun vrienden voor begeleiding, steun en acceptatie.

Een gezonde vriendengroep tijdens de puberteit kan tieners een uitlaatklep bieden als ze overstuur of gestrest zijn. Hierdoor begrijpen ze hoe belangrijk het is om rustig en goed over hun problemen te praten.

Deze afhankelijkheid van vrienden kan er echter toe leiden dat pubers verkeerde keuzes maken in hun leven. Door de druk van vrienden kunnen ze in de verleiding komen om risicovoller gedrag te vertonen, zoals alcohol drinken, drugs gebruiken of gevaarlijke dingen doen. Helaas kunnen deze ervaringen van invloed zijn op hun toekomst of denkwijze.

2. Geestelijke gezondheid in de puberteit

Een goede geestelijke gezondheid tijdens de puberteit kan ertoe leiden dat mensen zich op volwassen leeftijd beter voelen. Onbehandelde geestelijke gezondheidsproblemen tijdens de kindertijd of puberteit kunnen leiden tot een verminderde levenskwaliteit. Ze hebben bijvoorbeeld meer kans om te worstelen met middelenmisbruik, slecht functioneren, een negatieve kijk op het leven en lichamelijke ziekten.

Uit grootschalig UNICEF-onderzoek blijkt dat wereldwijd 1 op de 7 jongeren kampt met mentale problemen. Factoren in de ontwikkeling van een kind die van invloed zijn op het mentaal welzijn van pubers zijn onder meer culturele normen, sociale verwachtingen en (gezins)waarden. Maar ook de capaciteiten van de jongeren zelf drukken een stempel op hun mentale gezondheid. De directe wereld om een kind heen zijn van invloed op de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren. Liefdevolle verzorgers, een veilige schoolomgeving en positieve relaties met leeftijdsgenoten kunnen het risico op mentale stoornissen verminderen.

3. Een gevoel van identiteit

Uit onderzoek uit 2013 blijkt dat pubers die het gevoel hadden dat ze controle hadden over hun eigen leven, zich authentiek gedroegen en wisten wat er van hen verwacht werd, een positiever identiteitsgevoel en een grotere emotionele stabiliteit ontwikkelden.

Deze bevindingen laten zien hoe belangrijk het is om pubers een verzorgende omgeving te bieden die hun persoonlijkheidsontwikkeling ondersteunt. Hoewel het belangrijk is om jongeren aan te moedigen om goed te presteren op school, hebben zowel ouders als leerkrachten de verantwoordelijkheid om pubers te helpen positieve eigenschappen te ontwikkelen en ze te helpen hoe je met stress en problemen omgaat.

4. Overmatige blootstelling aan de media

Blootstelling aan media kan iemands persoonlijkheid vormen. Omdat pubers vaak een groot deel van hun tijd doorbrengen met het scrollen door sociale media, het surfen op websites en het bekijken van video’s, kunnen ze een mening ontwikkelen over wat goed of fout is.

Omdat pubers zich op een beïnvloedbare leeftijd bevinden en blootgesteld worden aan veel online inhoud, kunnen ze negatieve meningen ontwikkelen die hun kijk op het leven, culturele standpunten en begrip van de samenleving kunnen beïnvloeden. Daarom is het verstandig de schermtijd van pubers te beperken en het online gedrag regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt.

De eerste bh van je tienerdochter

De puberteit is voor veel jonge meisjes een bijzondere en vaak ook emotionele ervaring. Onder invloed van hormonale veranderingen, verandert hun lichaam volop. Jonge meiden kunnen erg onzeker zijn over het vragen naar of dragen van hun eerste bh. Contact met een vertrouwenspersoon is op dit punt van hun leven daarom enorm waardevol! Een luisterend oor van een verzorger die hen liefdevol bijstaat en waarbij ze hun gevoelens en onzekerheden kunnen uiten, is superbelangrijk op de weg naar ‘ het vrouw’ zijn. Meisjes moeten bevestigd krijgen dat de puberteit, en de verandering aan hun lichaam een natuurlijk proces is waarvoor ze zich absoluut niet hoeven te schamen. Dit maakt de stap naar een eerste bh in de puberteit een stuk makkelijker.

Een eerste bh heeft niets met leeftijd te maken want elk lichaam ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Een tiener meisje is toe aan haar eerste bh als ze zich zonder niet meer prettig voelt. Wil je meer weten over welke bh de beste is tijdens de ontwikkelingsfasen van je puber meisjes lees dan ons blog ‘Eerste bh voor je tiener of puber: welke kies je?‘.

Vergeet je deze blog niet te delen?