Eerste bh voor je tiener of puber: welke kies je?

eerste-bh-tiener
Eerste bh tiener

Je eerste bh hoe zat het ook alweer? Als je een tiener hebt, is haar eerste bh een van de vele dingen waar je mee te maken krijgt. Probeer je eens te herinneren hoe de eerste bh was die jij als tiener of puber had. Dat lijkt al eeuwen geleden toch?! Is het een fijne herinnering en kreeg je er goede ondersteuning bij? Het is niet altijd eenvoudig om met je tiener over een bh te praten. We maken het je daarom graag wat makkelijker en leggen uit hoe eerste bh’s in elke fase zouden moeten zijn en wat de beste eerste bh’s voor tieners en pubers zijn.


Heeft mijn tienerdochter echt haar eerste bh nodig?

Als je dochter opgroeit van een meisje tot een jonge vrouw, zal ze binnenkort om haar eerste bh vragen. Of, wanneer ze zich hiervoor schaamt, van jou verwachten dat jij er met haar over begint. Als het lichaam van je dochter verandert, wees er dan klaar voor en help haar het als iets natuurlijks te zien. Bij het kopen van een eerste bh, zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Het meest belangrijke is het opmeten van de juiste bh maat. Het is makkelijker dan je denkt en eenvoudig thuis te doen. Lees op onze bh maat pagina hoe je de bh maat van je tiener opmeet. Je ontdekt meteen welke bh maat ze nodig heeft.

Maak haar zelfzeker en kies de juiste tiener bh met haar uit

Als je met je dochter over een eerste bh praat, zorg er dan voor dat ze zich zelfverzekerd voelt, zeker gezien de groepsdruk die op bh’s ligt! Groepsdruk op bh’s? Ja echt waar, het bestaat! Ze zal je vertellen dat haar vriendinnen al geweldige wonderbra’s hebben.

Het is belangrijk dat jij samen met haar de juiste eerste bh uitzoekt. Eentje die doet wat ie doen, maar die er wel cool uitziet en je dochter het gevoel geeft dat ze mooie borsten heeft. Als je tiener het spannend vindt om haar bh in de winkel te kopen, zoek en koop haar eerste bh dan vanuit jullie vertrouwde omgeving, online dus. Zo kan ze ze rustig en op haar gemak passen in haar eigen kamer en kijken wat wel en niet lekker zit. En de bh’s die niet goed zitten ruil je of stuur je gewoon terug.

Vraag je af waarom je in dit stadium een bh voor je tiener overweegt. Misschien heb je nog geen antwoord op jouw vragen, maar daar gaan we je bij helpen. Je dochter zal blij zijn met de selectie bh’s die je voor haar maakt. We gaan snel van start en zetten alle soorten bh’s hieronder voor je op een rij.

eerste-bh-starter-tiener
Eerste bh, bralette

De allereerste bh. De bralette

De eerste bh om naar te kijken, is een bralette. Dat is een bh zonder beugels met een zachte kom en helpt je dochter te wennen aan het dragen van een bh. Omdat haar borsten groeien kunnen ze nog wat gevoeliger zijn. Een bralette zorgt voor lichte ondersteuning aan haar borsten en geeft haar toch de kans om zich veilig en zelfverzekerd te voelen. De zachte, super comfortabele bralettes van Woody zijn zo comfortabel dat je tiener nauwelijks merkt dat ze hem draagt. Hoe fijn is dat voor een starter!

DOEN: steun haar

Dit kan een lastige tijd zijn in het leven van jouw tiener. Zorg dat je haar hier goed in ondersteunt. In dit stadium kan jouw dochter makkelijk onzeker worden over haar lichaam. Ga daarom stap-voor-stap over op de aankoop van haar starters bh. Overhaast niets. Geef haar de tijd om eraan te wennen dat de verandering van haar lichaam een natuurlijk proces is.

NIET DOEN: push-up bh’s

Denk in dit stadium niet aan sexy bh’s, hoe geweldig jij ze misschien zelf ook vindt. En nog minder over push-ups of zwaar gewatteerde beha’s. Je dochter zal deze echt als ongemakkelijk ervaren. Bovendien is het sowieso onwaarschijnlijk dat deze bh goed zal worden gevuld.

Beste starters beha’s

Kijk naar bh’s die overdag gedragen kunnen worden onder het t-shirt of blousje van je tiener. Maar ook naar eentje die haar borsten een beetje ondersteunen als ze aan het sporten is. De bh’tjes zonder beugels van Boobs en Bloomers zijn een voorbeeld van rustige, maar oh zo fijne starters bh’s die doen wat ze moeten doen. Check hier de padded bh’tjes zonder beugels van Boobs en Bloomers.

Zorg ervoor dat jouw dochter niet het gevoel heeft dat haar borsten wiebelen en dat anderen dit kunnen zien. Voor haar betekent dit onzekerheid ten top. Een startersbeha helpt dan de juiste vorm en ondersteuning aan haar borsten te geven en zorgt ervoor dat ze niet te veel uitrekken.

eerste-bh-sport-tiener
Eerste sport bh

Eerste sport bh

Als een simpele bralette niet voldoende ondersteuning geeft tijdens het sporten dan biedt een sport bh uitkomst. Er zijn veel leuke sport bh’s te koop waarmee jouw dochter met een zeker gevoel haar favoriete sport beoefent. Wil je meer weten waarom een sportbeha een goed idee is voor jouw sportieve tiener? Lees dan deze blog met 8 tips.

Voorgevormde tiener bh’s

Als jouw dochter wat ouder is, kun je een voorgevormde bh overwegen. Deze heeft een uitstekende bedekking en biedt betere ondersteuning voor haar borsten. Bh’s kunnen in dit stadium wat mooier en vrouwelijker worden. Bijvoorbeeld een mooi bh met kant. Maar ook bh’s met grafische prints of geborduurde details zijn dan een goede keuze! Maar misschien is jouw dochter daar nog helemaal niet aan toe. Uiteindelijk kiest zij wat het beste bij haar past, afhankelijk van haar wensen en smaak.

Late tienerjaren: alle soorten beha’s

Tieners gaan meestal later in hun tienerjaren over op kanten, push-up en halfcups-bh’s. Sommige tieners van 15 of 16 jaar willen al wat meer vrouwelijke lingerie dragen. Maar andere meiden blijven liever weg van te sexy dingen en geven de voorkeur aan eenvoudige, minimalistische stijlen. Gelukkig is er genoeg keuze om aan alle smaken en verwachtingen te voldoen.

Eerste bh voor je tiener, 5 tips!

1. Brrr zichtbare tepels

Tijdens de herfst en winter kunnen koude temperaturen zorgen voor zichtbare tepels onder kleding. Veel eerste bh’s zijn gemaakt om ondersteuning te bieden maar niet om harde tepels te verbergen. De meeste meisjes voelen zich daar ongemakkelijk bij. Dus als je dochter met vertrouwen een T-shirt of aangesloten top wil dragen tijdens de koudere seizoenen dan doe je er verstandig aan een eerste bh te kiezen die licht opgevuld is zodat de borsten voor het oog mooi glad blijven.

2. Persoonlijke stijl

Een eerste bh is een mooie aanleiding om je gevoel voor persoonlijke stijl te uiten. Je vindt ze in diverse kleuren en motieven dus ga lekker los. De puberteit is het begin van een levenslange verkenning van persoonlijke stijl en de garderobe van je dochter is haar palet. Dat geldt ook voor haar eerste bh. Laat haar kiezen uit verschillende stijlen en kleuren maar zorg ervoor dat er tenminste 1 bh in huidskleur bijzit.

3. Verplichte gymlessen

Voor de meeste meisjes is de ultieme periode om een beha te hebben en te dragen aan het begin van het schooljaar wanneer de verplichte gymlessen starten. Dit moment is waarschijnlijk de eerste keer dat je dochter ziet wat haar leeftijdsgenoten dragen. Denk er eens aan terug hoe dit voor jou was. Herken je dit? Dan doe je er goed aan om ervoor te zorgen dat je dochter voor die tijd in het bezit is van een mooie eerste bh.

4. Als je een alleenstaande vader bent…

Het beste kun je dan een vrouwelijk familielid of een volwassen vrouw vinden bij wie ze zich op haar gemak voelt om haar te helpen. Als dat geen optie is, neem dan afstand en laat haar kiezen en vraag een verkoopster om begeleiding en hulp bij het meten.

5. Witte eerste bh’s een no go

Als moeder denk je er misschien goed aan te doen om een witte eerste bh voor je dochter te kopen. Het tegendeel is waar, de meeste meisjes willen geen wit… ze willen nude, zwart of een schattige pastelprint. Voor hen lijkt een witte bh te veel op ondergoed. De tieners van tegenwoordig groeien op in een wereld waar het zien van een bh bandje of delen van de beha natuurlijk aanvoelt en ook mag. Spierwit is daarbij een no go.

We wensen je veel succes en plezier met het kiezen en kopen van de eerste bh voor jouw tiener. En maak je geen zorgen, jouw dochter zal je snel helpen bij de toekomstige keuzes die ze maakt voor een nieuwe bh. Wanneer ze wat meer gewend is aan het dragen van een bh, laat ze jou vol vertrouwen weten wanneer ze toe is aan de volgende stap.