Alle blogs,  Praktische informatie,  Tips

Cupmaat C en D in de top 3 van Nederland

3 minuten leestijd
cupmaat-c

Cupmaat C of D. Benieuwd of er verschillen zijn tussen een cupmaat C en D? En als je cupmaat C hebt, kun je dan een D cup dragen of vice versa? We laten je zien wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen een C en een D cup.


Cupmaat C is de gemiddelde cupmaat in Nederland

In Nederland beschouwen we cupmaat C als de gemiddelde bh maat. Ongeveer 22% van de Nederlandse vrouwen draagt cupmaat C. De gemiddelde cupmaat was 15 jaar geleden nog cup B, 75B om precies te zijn. Er zijn onderzoeken die aantonen dat het toenemen van de borstomvang ligt aan sporen van groeihormonen in ons voedsel. Afhankelijk van je omvang kan een C cup groter of kleiner lijken. Cupmaat C heb je wanneer je borstomvang 7,5 centimeter groter is dan de bandmaat.

Ongeveer 15% van de Nederlandse vrouwen draagt cup D

Een D cup is een 2,5 centimeter groter dan een C cup. Een D cup wordt als een iets bovengemiddelde cupmaat beschouwd. Ook voor cup D geldt dat deze groter of kleiner kan lijken, afhankelijk van je omvangsmaat. Je hebt een D cup wanneer je borstomvang 10 centimeter groter is dan de bandmaat.

Hoe weet je of je bh perfect past?

Als je bh goed bij je buste past dan zal hij je borsten liften en ondersteunen en krijgen ze een mooie ronde vorm. De schouderbandjes glijden niet weg, de band rolt niet op en je hele borst wordt ingesloten door de cups.

De bh band en schouderbandjes

De bh band is het belangrijkste ondersteuningssysteem van de beha. Bijna 80 tot 90% van de steun komt van deze band. Hij moet niet te strak om je romp zitten, maar wel goed aansluiten. Om te weten of de band strak genoeg zit, moet je twee vingers tussen je huid en je bh kunnen stoppen. De band moet op zijn plaats blijven en niet bewegen, vooral wanneer je je armen opheft.

De rest van de steun komt van de schouderbandjes. Deze zijn er om je borsten te liften en gelijk te maken. De bandjes mogen niet in je schouders prikken, maar moeten strak genoeg zijn om je borsten te ondersteunen.

De zomer komt eraan. Dat betekent tops zonder bandjes, met een blote rug of met een diepe v-hals. Als je een grotere cup hebt (of je tepels wilt bedekken) dan biedt boobtape je dé oplossing. De tape kun je op verschillende manieren aanbrengen, waardoor het onder letterlijk alle tops en jurken kan.

Cupmaat C en D gangbare maten

Ongeacht je cupmaat, je borsten moeten erin passen. De cups moeten goed passen zonder openingen of kreukels in de stof van de cup. En als je een bh met beugels draagt, mogen de beugels nergens in je lijf prikken.

Er is geen “beste” of “betere” cupmaat. De beste maat die je kunt dragen, hangt altijd af van je borsten. De beste bh maat geeft je borsten steun en veiligheid. Zowel cupmaat C als D zijn beide gangbare maten en goed verkrijgbaar. Een goede bh zorgt ervoor dat je buste er beter uitziet onder je kleding. Bovendien voorkomt het rugpijn bij vrouwen met grotere borsten en verslapping van het borstweefsel.

Heb je een tiener meisje in je omgeving die toe is aan haar eerste bh en wil je weten welke bh het beste voor haar is, lees dan verder op onze pagina ‘Eerste bh voor je tiener of puber: welke kies je?