Alle blogs,  Ontwikkeling

Borstgroei in de puberteit, wat je erover moet weten

4 minuten leestijd
borstgroei-puberteit
Borstgroei in de puberteit

De start van de borstgroei in de puberteit kan bij elk meisje verschillen. Tijdens de puberteit groeien meisjes snel in lengte en start ook de ontwikkeling van hun borsten. Gemiddeld ontwikkelen borsten zich tussen het 9e en 17e jaar. Bij het grootste deel van de meisjes begint de borstgroei rond de leeftijd van 11 jaar. Eerst worden de tepels wat groter en donkerder waarna ze vervolgens verder groeien.  Dit proces duurt enkele jaren.


Ben je op zoek naar een leuke en mooie eerste bh voor je dochter? Laat je verassen door de prachtige collectie van Sanetta.

Borstgroei in de puberteit in 5 fases

De puberteitsontwikkeling begint bij meisjes gemiddeld zo rond het elfde jaar met een versnelde lengtegroei. Binnen enkele maanden wordt deze lengtegroei gevolgd door de ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken, waaronder de borstontwikkeling. In de borstontwikkeling worden vijf stadia (ontwikkelingsstadia volgens Tanner) onderscheiden.

  1. Tijdens de eerste fase, de prebuberale fase, is de tepelhof nog hetzelfde en is er nog geen sprake van borstontwikkeling.
  2. In de tweede fase komt de tepelhof wat naar boven en start de ontwikkeling van de klierschijf. Met je vingers kun je een knobbel onder de tepel voelen die gevoelig kan zijn.
  3. In de derde fase zijn de borsten zijn nog klein maar je ziet al wel duidelijk de vorm van een borst.
  4. In fase vier zijn de borsten verder gegroeid en kan de tepelhof wat hoger liggen dan de rest van de borst.
  5. Borsten zijn volgroeid in fase vijf, de tepelhof ligt meestal niet meer hoger dan de rest van de borst.

Veel meiden maken een groeispurt in fase drie en worden voor het eerst ongesteld in fase vier. Dat is zo’n 2 tot 3 jaar na het begin van de borstontwikkeling. Maar eerder of later kan ook en dat is niets waar je je zorgen om hoeft te maken.

Borstgroei in de puberteit wanneer stopt het? 

De borstgroei in de puberteit stopt gemiddeld als je puber 14 jaar is. Wel verandert haar lichaam tijdens haar leven en dus ook haar borsten. Naarmate ze ouder wordt kunnen ze dan van grootte of vorm veranderen.

Zijn de maat en vorm van borsten erfelijk bepaald?

Je puber heeft een grote kans dat ze precies dezelfde cup maat krijgt als de andere vrouwen in haar familie. Maar dat hoeft niet per se zo te zijn. De vorm en maat van borsten zijn niet 100% erfelijk bepaald. Opmeten van de bh maat van jouw tiener dochter is heel makkelijk

Is het normaal als borsten niet precies hetzelfde zijn? 

Dat is volstrekt normaal. Sterker nog: twee verschillende borsten komt het vaakst voor. Ze kunnen wat verschillen in grootte maar ook in vorm. Als het verschil heel extreem is, is dat natuurlijk niet fijn maar het heeft geen gevolgen voor de gezondheid. 

Eerste bh voor je dochter, wanneer is ze daar aan toe?

Een eerste bh heeft niets met leeftijd te maken want elk lichaam ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Je dochter is toe aan haar eerste bh als ze zich zonder bh niet meer prettig voelt omdat haar tepels en beginnende bollingen goed door haar shirt te zien zijn. Of wanneer ze tijdens het sporten pijn krijgt aan haar borsten, dan is dat ook een goed moment om met haar eerste bh te starten.

Leestip: Pubermania, handboek voor een ontspannen puberteit

Opeens zit je er middenin: de puberteit. Je puberdochter gaat onderzoeken wie ze is en wat ze wil. Ze gaat volledig op in de omgang met leeftijdsgenoten, de ontdekking van de wereld en vooral zichzelf. Pubers wijzen vaak iedere vorm van advies af, maar hebben ook behoefte aan begrip en erkenning van jou als ouder. Vraag jij je ook wel eens af hoe het komt dat jouw dochter… – zwijgzamer wordt; – van de slappe lach moeiteloos overgaat in boos zijn; – brutaler wordt en steeds minder van je aanneemt. Hoe maak je (weer) contact met je haar? En maak je lastige onderwerpen bespreekbaar? Hoe kun je haar helpen bij het begrijpen van haar gevoelens en bij het ontdekken van haar kwaliteiten?

Aan de hand van de ‘Puberijsberg’ krijg je antwoord op alle vragen die je als ouder van een puber kunt hebben. Leuk om te krijgen of te geven.

Meer informatie over de beste eerste bh voor jouw dochter lees je ons blog Eerste bh voor je tiener of puber: welke kies je?

Vergeet je deze blog niet te delen?