Borstgroei in de puberteit, wat je erover moet weten

De start van de borstgroei in de puberteit kan bij elk meisje verschillen. Tijdens de puberteit groeien meisjes snel in lengte en start ook de ontwikkeling van hun borsten. Gemiddeld ontwikkelen borsten zich tussen het 9e en 17e jaar. Bij het grootste deel van de meisjes begint de borstgroei rond de leeftijd van 11 jaar. Eerst worden de tepels wat groter en donkerder waarna ze vervolgens verder groeien. Dit proces duurt enkele jaren.
Borstgroei in de puberteit in 5 fases
De puberteitsontwikkeling begint bij meisjes gemiddeld zo rond het elfde jaar met een versnelde lengtegroei. Binnen enkele maanden wordt deze lengtegroei gevolgd door de ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken, waaronder de borstontwikkeling. In de borstontwikkeling worden vijf stadia (ontwikkelingsstadia volgens Tanner) onderscheiden.
- Tijdens de eerste fase, de prebuberale fase, is de tepelhof nog hetzelfde en is er nog geen sprake van borstontwikkeling.
- In de tweede fase komt de tepelhof wat naar boven en start de ontwikkeling van de klierschijf. Met je vingers kun je een knobbel onder de tepel voelen die gevoelig kan zijn.
- In de derde fase zijn de borsten zijn nog klein maar je ziet al wel duidelijk de vorm van een borst.
- In fase vier zijn de borsten verder gegroeid en kan de tepelhof wat hoger liggen dan de rest van de borst.
- Borsten zijn volgroeid in fase vijf, de tepelhof ligt meestal niet meer hoger dan de rest van de borst.
Veel meiden maken een groeispurt in fase drie en worden voor het eerst ongesteld in fase vier. Dat is zo’n 2 tot 3 jaar na het begin van de borstontwikkeling. Maar eerder of later kan ook en dat is niets waar je je zorgen om hoeft te maken.
Borstgroei in de puberteit wanneer stopt het?
De borstgroei in de puberteit stopt gemiddeld als je puber 16 jaar is. Wel verandert haar lichaam tijdens haar leven en dus ook haar borsten. Naarmate ze ouder wordt kunnen ze dan van grootte of vorm veranderen.
Zijn de maat en vorm van borsten erfelijk bepaald?
Je puber heeft een grote kans dat ze precies dezelfde cup maat krijgt als de andere vrouwen in haar familie. Maar dat hoeft niet per se zo te zijn. De vorm en maat van borsten zijn niet 100% erfelijk bepaald. De cupmaat van je dochter wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid klierweefsel in de borsten en dat is erfelijk bepaald. Voor vijftig procent door de moeder en voor vijftig procent door de vader. Daarbij is de grootte van de borsten ook te afhankelijk van het lichaamsgewicht: hoe zwaarder je bent, hoe groter je borsten zullen zijn.
Is het normaal als borsten niet precies hetzelfde zijn?
Dat is volstrekt normaal. Sterker nog: twee verschillende borsten komt het vaakst voor. Ze kunnen wat verschillen in grootte maar ook in vorm. Als het verschil heel extreem is, is dat natuurlijk niet fijn maar het heeft geen gevolgen voor de gezondheid.
Naast borstgroei nog meer veranderingen in de puberteit
De puberteit is hard (ver)werken en vraagt nogal wat van je puber want naast dat de borsten van je dochter groeien treden ook onderstaande veranderingen op.
- Yep, de groei van lichaamshaar; schaam- en okselhaar, maar ook de haartjes op armen en benen nemen toe en veranderen van kleur.
- Menstruatie; de meeste meisjes gaan gemiddeld 2 jaar nadat het schaamhaar is gaan groeien menstrueren.
- Niet zichtbare veranderingen maar wel degelijk aanwezig zoals; stemmingswisselingen, meer zweten, een vettere huid, toename van hoeveelheid onderhuids vetweefsel en bredere heupen.
Borstgroei in de puberteit, wanneer is je dochter toe aan haar eerste bh?
Een eerste bh heeft niets met leeftijd te maken want elk lichaam ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Je dochter is toe aan haar eerste bh als ze zich zonder bh niet meer prettig voelt omdat haar tepels en beginnende bollingen goed door haar shirt te zien zijn. Of wanneer ze tijdens het sporten pijn krijgt aan haar borsten, dan is dat ook een goed moment om met haar eerste sport bh te starten. Je leest hier meer over in deze blog.
De meest prachtige tiener bh’s
Als je ze nodig hebt kun je ze niet vinden. Tiener bh’s, zoek ze maar eens in de lingeriewinkels, die liggen er in ieder geval niet vol mee. Beter bestel je ze gewoon online dat voorkomt teleurstellingen. We zochten naar de leukste bh merken voor tieners. Je ontdekt ze hier.
Wil je meer informatie over de beste eerste bh voor jouw dochter lees dan ook ons blog Eerste bh voor je tiener of puber: welke kies je?
Leestip: Pubermania, handboek voor een ontspannen puberteit
Opeens zit je er middenin: de puberteit. Je puberdochter gaat onderzoeken wie ze is en wat ze wil. Ze gaat volledig op in de omgang met leeftijdsgenoten, de ontdekking van de wereld en vooral zichzelf. Pubers wijzen vaak iedere vorm van advies af, maar hebben ook behoefte aan begrip en erkenning van jou als ouder. Vraag jij je ook wel eens af hoe het komt dat jouw dochter… – zwijgzamer wordt; – van de slappe lach moeiteloos overgaat in boos zijn; – brutaler wordt en steeds minder van je aanneemt. Hoe maak je (weer) contact met je haar? En maak je lastige onderwerpen bespreekbaar? Hoe kun je haar helpen bij het begrijpen van haar gevoelens en bij het ontdekken van haar kwaliteiten?
Aan de hand van de ‘Puberijsberg’ krijg je antwoord op alle vragen die je als ouder van een puber kunt hebben. Een leuk cadeautje voor jezelf!
Meisjes komen wereldwijd steeds vroeger in de puberteit, hoe komt dat?
“Vijftig jaar geleden waren meisjes gemiddeld 13 jaar toen ze ongesteld werden. Inmiddels is dat 12,5 jaar” zegt hersenonderzoeker Jiska Peper in een artikel uit LINDA.
Je hoeft je als ouder meestal geen zorgen te maken, zegt Peper want klinisch gezien is er pas sprake van een vervroegde puberteit als kinderen er voor hun 7e in belanden. Bijvoorbeeld wanneer meisjes voor die leeftijd al borstgroei hebben en voor hun tiende al menstrueren. In dat geval doe je er verstandig aan om contact op te nemen met je huisarts.
“Waarom de puberteit bij meisjes op steeds jongere leeftijd begint, is nog niet duidelijk. Het lijkt erop dat het verband houdt een veranderd voedingspatroon. Volgens meerdere studies zouden meisjes door een eiwitrijk dieet met veel vlees eerder menstrueren. Ook overgewicht en obesitas worden bij meisjes en jongens gelinkt aan een vroege puberteit.”