Bh maat meten is absoluut een piece of cake!

bh-maat-meten-meetlint

Bh maat meten moeilijk? Nou zeker niet, je kunt dat heel makkelijk zelf doen met behulp van een beha maten tabel. Je start met het meten van de onderborstomvang (stap 1). Dit is het getal van de bh maat en wordt ook wel de onderborstwijdte genoemd. Pak een meetlint, ga voor de spiegel staan en leg het meetlint net onder je borsten. Noteer het aantal centimeters.

Meet vervolgens de cupmaat (stap 2), de letter(s) van de bh maat. Dit doe je door de borstomtrek te meten ter hoogte van je tepels. Deze omtrek wordt ook wel bovenwijdte genoemd. Heb je de maten opgenomen? Check dan de beha maten tabel om de juiste bh maat vast te stellen. Succes!

Tip: bekijk je de tabel op je telefoon, draai dan deze dan een kwartslag om het makkelijker of te kunnen lezen.

Hoe weet je dat je de juiste maat voor de cup hebt gekozen?

Je weet dat je de juiste bh maat hebt gekozen door voorover te buigen en je borsten in de cups te laten vallen. Het is dan belangrijk dat de bh aansluit op je borstbeen. Verdeel de borsten gelijkmatig in de cups en verstel de schouderbandjes zodat je bh de perfecte ondersteuning biedt. De sluiting van de bh zet je op het minst strakke haakje en de achterkant van je bh zit ongeveer op dezelfde hoogte als de onderkant aan de voorzijde. Wanneer je borsten volledig in de cups van de bh zitten, dan heb je de juiste bh maat voor de cup gevonden. Je borsten mogen nooit aan de zijkanten of de bovenkant uitsteken. Als dit het geval is dan heb je een te kleine bh cupmaat gekozen.

Maat van de band, belangrijk voor de ondersteuning

De bh maat meten van de band is het belangrijkste voor de ondersteuning van je borsten. Hier wordt niet altijd de juiste aandacht aan gegeven. Als deze te groot is dan zal je bh niet functioneel zijn. Zorg ervoor dat je nieuwe bh sluit aan de buitenste haakjes. Controleer dan of je bh band goed past door twee vingers tussen de rug en je band te passen. Dit voelt in het begin wat strak aan, maar je moet je bh ook ‘indragen’. Als de band op je rug omhoog kruipt dan is de omvangs bh maat te groot voor je.

Meet de maat met een beha maten tabel voordat je een nieuwe bh koopt

Een goed passende bh heeft invloed op de gezondheid van je borsten en ondersteunt jouw figuur zodat je er goed uit ziet in je favoriete outfits. Wist je dat een vrouw tijdens haar leven minstens 6 keer van bh maat verandert? Voornamelijk veroorzaakt door gewichtstoename of -verlies, hormonen, zwangerschap en/of borstvoeding. Je bh maat meten met een beha maten tabel is daarom altijd een goed idee voordat je een nieuwe bh koopt. Opmeten van de bh maat is met een meetlint heel eenvoudig thuis te doen.

Drie tips bij het vaststellen van de juiste maat voor je bh

  1. Als je cupmaat goed is maar de omvang te groot, neem de omvangsmaat dan één maat kleiner en de cupmaat één maat groter. Als je de omvang kleiner neemt met dezelfde cup, dan wordt de cupmaat juist kleiner. Dus draag je nu bh maat 75B, neem dan in dit geval een 70C. 
  2. Is de cupmaat passend maar de bh omvang te klein, neem dan één bh-maat groter, maar wel een cupmaat kleiner. Dus draag je nu een 75C, kies dan voor je nieuwe bh maat 80B.
  3. Is de bh omvangsmaat te groot en ook de maat van de bh cup? Dan kies je voor een kleinere bh maat volgens de tabellen. Kies dan vooral voor een kleinere omvang en niet een kleinere cupmaat. Als je bh maat 75B te groot is, kies dan bijvoorbeeld voor bh maat 70B. Je hoeft geen cupmaat A te kiezen, want met een kleinere omvangsmaat is de cupmaat ook altijd kleiner. 

Is je tienerdochter toe aan haar eerste bh en wil je weten welke bh het beste voor haar is, lees dan verder op onze pagina ‘Eerste bh voor je tiener of puber: welke kies je?