Alle blogs,  Praktische informatie,  Tips

B cup, is dat klein, gemiddeld of groot?

6 minuten leestijd
bh-cup-maat-b

B cup, tussen A en C in

B cup is meestal niet erg moeilijk te vinden. Als je cupmaat B draagt, hebben je borsten niet al te veel ondersteuning nodig om op hun plaats te blijven. Een extra ondersteunende functie zoals beugels is dan ook niet nodig. Hierdoor heb je een uitgebreide keuze in veel verschillende bh soorten. In dit artikel besteden we aandacht aan cupmaat B en zetten we de mooiste bh’s in B cup voor je op een rij. Maar omdat jouw lichaam tijdens je leven verandert, mag informatie over cup A en C niet ontbreken.


B cup is een kleine maat

Veel mensen denken dat een B cup een gemiddelde cup is. Maar het wordt eigenlijk als klein beschouwd in vergelijking met de rest van de bh maten die verkrijgbaar zijn in de meeste ondergoed- en lingeriewinkels. Het hebben van een petite vorm met kleinere borsten betekent wel dat je kunt dragen wat je wilt zonder al teveel gedoe. Maar hoe weet je überhaupt of je een B cup hebt? En is er een groot verschil met een A of C cupmaat?

De zomer komt eraan. Dat betekent topjes zonder bandjes, met een blote rug of met een diepe v-hals. Boobtape is dan dé oplossing. Je kunt het op verschillende manieren aanbrengen, waardoor het onder alle tops en jurken kan.

Hoe groot is een B cup eigenlijk?

Om te begrijpen hoe groot een B cup echt is, moet je eerst weten hoe je je bh maten moet meten. Elke bh maat bestaat uit een getal om je bandlengte (borstomvang) aan te geven, gevolgd door een letter.

 1. Eerst meet je je borstomvang door het meetlint vlak onder je borsten te wikkelen, bij je ribbenkast. Zorg ervoor dat je rechtop staat terwijl je dit doet om een nauwkeurige meting te krijgen. De meting die je hier doet, is jouw bandgrootte, die meestal tussen 75-100+ centimeter valt.
 2. Daarna meet je jouw borstomvang, over het volste deel van je borst. Het meetlint moet parallel lopen aan de lijn waarmee je je bandmaat hebt gemeten. Trek je bandmaat af van je borstmaat. Het verschil tussen de twee vertelt je welke cupmaat je hebt volgens onderstaande schaal:
  • Cup A: 2,5 cm verschil tussen borst- en bandmaat
  • Cup B: 5 cm verschil tussen borst- en bandmaat
  • Cup C: 7,5 cm verschil tussen borst- en bandmaat
  • Cup D: 10 cm verschil tussen borst- en bandmaat
  • Cup DD: 12,5 cm verschil tussen borst- en bandmaat

Bijvoorbeeld: als je bandmaat 80 centimeter is en je buste 85 centimeter dan betekent dit een verschil van 5 centimeter. In dit geval heb je een B cup en een algemene bh maat van 80B.

In ’t kort betekent een B cup dus dat je borsten 5 centimeter uit je borstgebied steken. Dat is niet heel erg groot, waardoor een B cup wordt gezien als een kleinere bh maat. We selecteerden een aantal mooie bh’s in cupmaat B voor je. Klik op onderstaande button om ze te bekijken.

B cup sport beha

Vrouwen met cupmaat B hebben niet veel moeite met het vinden van een goede sportbeha in cup B. Als je cup B draagt, hebben je borsten meestal niet veel ondersteuning nodig om op hun plaats te blijven tijdens een activiteit zoals hardlopen of springen. Het is dan niet nodig dat jouw B cup sportbeha een extra ondersteunende functie heeft zoals beugels of voorgevormde B cups. Maar let op, ook al voel je misschien geen noemenswaardige pijn of ongemak met weinig tot geen ondersteuning, het dragen van een nauwsluitende sportbeha die je borsten stil houdt terwijl je traint, is van vitaal belang voor de gezondheid en het uiterlijk van jouw borsten op de lange termijn.

Als de maat van je borstomvang vijf centimeter groter is dan je omvang, is de kans groot dat je een B cup maat moet dragen. Als een B cup niet past dan kom je, afhankelijk van de grootte van je borsten, uit op een A of een C cup.

Borsten veranderen gedurende je leven

Het lichaam van iedere vrouw is anders en dat betekent dat ook de borsten van elke vrouw anders zijn. Borsten zijn er in een verschillende vormen en maten. Ze zijn ongelooflijk complex en bovendien variërende lichaamsdelen.

De bh maat van een vrouw blijft niet voor altijd hetzelfde want borsten veranderen gedurende het leven van elke vrouw. De meest ingrijpende verandering van borsten vindt plaats tijdens de puberteit wanneer ze groeien en zich ontwikkelen tot volwassen borsten. Tijdens je volwassen jaren blijven je borsten in grootte fluctueren als gevolg van bijvoorbeeld een zwangerschap, gewichtstoename of -verlies, hormonen, anticonceptie of de menopauze.

Het dragen van de juiste bh maat zorgt ervoor dat je buste er beter uitziet onder je kleding. Bovendien voorkomt het dragen van een bh rugpijn bij vrouwen met grotere borsten en voorkomt het verslapping van het borstweefsel. Wist je dat maar schatting 75% van de vrouwen een verkeerde bh maat draagt, waarvan 70% een bh draagt die te klein is en 10% een te grote? Tijd dus om uit te zoeken hoe het met die van jou zit. Check ‘Bh kopen, 75% van de vrouwen draagt een verkeerde bh’ voor meer informatie en voor het vinden van de juiste bh maat.

bh-cupmaat-b

A cup en AA bh cup

Terwijl veel mensen denken dat A de kleinste bh maat is, is AA de kleinste maat. Het kan een uitdaging zijn om beha’s in deze maat te vinden. Wil je meer weten over cup A en AA en de verschillen? Lees dan ons blog Cup A en cup AA, wat je moet weten! en check de mooiste bh’s in deze cupmaten.

C cupmaat

Vrouwen met een cupmaat C moeten een bandmaat hebben die drie centimeter kleiner is dan hun borstomvang. Net als cup B heeft deze cup ook geen dubbele of driedubbele cupmaat. Als cup C niet goed past, probeer dan, afhankelijk van de grootte van je borsten, cup B of stap of cup D om je borsten de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben.

De eerste bh, wanneer is een tiener daar aan toe?

Een eerste bh heeft niets met leeftijd te maken want elk lichaam ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Een tiener meisje is toe aan haar eerste bh als ze zich zonder bh niet meer prettig voelt omdat haar tepels en beginnende bollingen goed door haar shirt te zien zijn. Of wanneer ze tijdens het sporten pijn krijgt aan haar borsten, dan is dat ook een goed moment om met haar eerste bh te starten. Meer over de beste eerste bh in elke ontwikkelingsfase lees je in ons blog ‘Eerste bh voor je tiener of puber: welke kies je?‘.